DJ KULAKLIĞI NEDİR ?
top of page

DJ KULAKLIĞI NEDİR ?

Güncelleme tarihi: 17 Mar 2022

DJ Kulaklığı Nedir?

Bu yazımızda DJ kulaklığı nedir, diğer kulaklık çeşitlerinden nasıl bir farkı vardır bunlara hakkında konuşacağız.

DJ’lerin bir parçayı çalmadan önce ön dinleme işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu işlemin amacı bir sonraki parçayı dışarıya dinletmeden parçanın karakterini, hızını, çaldıkları parçayla uyumunu ölçmektir. Bunu sağlıklı yapabilmeleri için ortam ve kendileriyle uyumlu bir kulaklık kullanırlar.

İşte burada işe DJ kulaklıkları devreye girer.

DJ kulaklıklarının yapısı gereği iki özellik vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:










1. İzolasyon

Diğer kulaklık türlerinden DJ kulaklığını ayıran en önemli unsur izalasyondur.

DJ kabinleri yüksek sesli ortamlardır. DJ kulaklıklarına gelen ses, ön dinleme sırasında dışarı verilen sesten bağımsız olarak DJ tarafından dinlenir. Bir sonraki parçaya göre uyumlu olup olmadığı parçanın yürüyüşü ve diğer parçayla ayni bpm'e sahip olup olmadığı, ritmlerinin eş zamanlı yürüyüp yürümediği kontrol edilir. Rahat çalışabilmeniz için dışarıdan gelen seslerin kulaklığın içinden duyulmaması gerekir. Eğer kulaklığınızın izolasyonu iyi ise bu işlemleri rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Bu yüzdendir ki DJ kulaklığında izolasyon çok önemlidir. DJ kulaklığında izolasyondaki bir önemli faktör kulaklığın tipidir. Kulak içi kulaklıklar saymazsak 2 tip kulaklık vardır: on-ear ve over-ear. İsminden de anlayabileceğiniz üzere biri kulağınızı tam kapatmaz, üstünde kalır; bu tip kulaklıklar on-ear olarak adlandırılır. Bu tip kulaklıkların izolasyonu over-earlar kadar iyi değildir, ancak hafif ve taşıması kolaydır. Kulaklarınız büyük ise bu kulaklıklardan uzak durmalısınız. Çünkü izolasyon anlamında size bir fayda sağlamazlar ve verimsizlerdir.

DJ kulaklıkları en ağır şartlarda çalışabilmek için tasarlanmışlardır. Rahat kullanım için sürücü yönleri değişebilir. Arkadaki sesi en aza indirgeyerek, sağlıklı bir duyum almanızı sağlayan bu kulaklıklar ergonomik kullanımlarıyla ve dayanıklılıklarıyla öne çıkar.






“Yüksek ses ortamında sizin daha iyi duymanızı sağlayacak tek şey yüksek izolasyonlu bir DJ kulaklığıdır.”

DJ kulaklıkları şuan ki kurlarda düşünüldüğünde kırılırsa veya bozulursa yenisini alırım denecek kadar ucuz ürünler değiller. Sağlamlık önemli bir faktör. Malzeme kalitesi, sürücü büyüklüğü, ergonomik olması, ağırlığı, sağlamlığı, kablo uzunluğu ve niteliği sarmal mı düz mü, jack çeşidi vb. faktörler bir kulaklığın DJ kulaklığı olup olmadığı hakkında size bilgi verir.

2. Ses Kalitesi ve Seviyesi:

DJ kulaklıkları diğer kulaklık türlerine göre düşük frekansları öne çıkartılmış kulaklıklardır. Daha yalın bir dille bass frekanslarını daha net duyarsınız. Referans kulaklıkları ses kaynağından çıkan sesi kendi karakterlerini katmadan flat olarak farklı bir renk katmadan verirler. Bu yüzden DJ kulaklıkları iyi birer referans kulaklığı olamazlar. Performanslarınız sırasında çaldığınız müziğin her frekansı duymanız gerekmeyebilir. Mesela DJ performanslarınız tech house ağırlıklı ise high ve low frekansları duymanız gerekebilirken, performanslarınız deep house ve rnb türünde ise bu high mid ve low frekanslarını duymanız gerekecektir. Ses seviyesi DJ kulaklıklarında 95-120 desibel arası olur. Ses seviyesi yüksek bir ortamda izolasyonunda yetersiz kaldığı noktalar olacaktır. Böyle durumlarda artık iş mixer'inizin kulaklık çıkışının seviyesine, kulaklığınızın en son hangi ses seviyesine dayanabileceğine bakıyor. Bu nedenle, 95-120 db ses üretebilen kulaklıklar sizin için yeterli olacaktır.

Kısaca toplamak gerekirse;

DJ kulaklıkları dayanıklı yapıları ve yüksek ses izolasyonuna sahip, frekans aralığı geniş low (bass) frekansları daha öne çıkarılmış kulaklık çeşididir.

DJ kulaklıkları ile Normal Kulaklık Arasındaki Fark Nedir?

DJ kulaklıkları diğer tüm kulaklıklara göre daha esnektir. Böylece, her seferinde bir veya iki kulağa dönebilecek ve takılabilecek şekilde üretilmişlerdir. Ayrıca her kulakta iki farklı parça çalma kabiliyetleri bulunur. Bu iki özellik, DJ’lerin mevcut ve yeni geçiş parçalarını aynı anda dinlemelerine olanak sağlar. Bu da karıştırma için gereklidir.

DJ kulaklıkları, DJ’lerin iki şarkıyı kolayca karıştırmasına yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır. DJ’lerin tüm parçaları net bir şekilde dinlemesi gerekir. Burada DJ kulaklıklarının önemi büyüktür. Bu kulaklıkların iki avantajı daha var. Bunlar:

· Parçalar tam olarak duyulur ve beatmatch’iniz doğru olur.

· Etrafınızdaki gürültüyü büyük ölçüde engellersiniz ve rahat bir şekilde işinizi yaparsınız.




DJ Kulaklıklarının Özellikleri

İyi bir DJ kulaklığı, çevresel sesleri engelleyecek ve miksinize konsantre olmanızı sağlayacaktır. Eğer kulaklığınız bunları yapmıyorsa, paranızı boşa harcamışsınızdır. Kulak içi tasarıma sahip kulaklıklar, tüm kulağınızı kaplamaz ve bu nedenle çevresel gürültüyü büyük oranda engelleyemezler. Kulak üstü kulaklıklar ise kulağınızın büyük bir kısmını kaplar ve iyi bir duyum için büyük avantaj sunar. Bunlar dışında DJ kulaklıkları:

· Dayanıklı

· Esnek

· Rahat

· Yüksek hacimli

Özellikleri barındırırlar.

DJ Kulaklıkları Normal Kulaklık Yerine Kullanılabilir Mi?

Hayır, Dj kulaklıkları yapıları gereği uzun kullanımlarda kafa ve kulaklara aşırı baskı uyguladıkları için bir süre sonra yorucu olabilirler.Yükses ses seviyeleri yüzünden bir süre sonra ses renklerini kaybetmeye başlarsınız.Bunlar gibi nedenlerden ötürü dj kulaklıkları dinleyici kulaklığı olarak kullanmak çokta avantajlı değildir.


20 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page