House Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?
top of page

House Müzik Nasıl Ortaya Çıktı?

1977'de Chicago'nun Southside'sında, yeni bir kulüp türü dükkan açtı ve bu dükkanın adı Warehouse idi, ilk defa Ware house'da dinleyicileriyle buluşan house müzik ismini bu mekanın adından almıştır.



Chicago WAREHOUSE ilk house müziğin ortaya çıktığı yer
Chicago Warehouse


Depo, genellikle "Evin Babası" olarak anılan Bronx'lu Frankie Knuckles'ın arkadaşları tarafından açıldı ve 1983'e kadar açıktı.


Frankie'nin ruh müziğini daha az bilinen disko melodileri ve daha ritmik vuruşlarla kaplayan kesim tarzı kısa süre sonra "Depo'da çalınan müzik" olarak biliniyordu ve daha sonra kısaltılmış bir "ev müziği" olarak satıldı.



İmza erken house müzik sesi onları mekanik davul tarafından sağlanan 4/4 vuruş ile genellikle daha mekanik yendi ve daha derin bas hatları, vermek üzere açılan gibi disko dans parçalarını değiştirerek yapıldı.


Chicago house müziğini ileriye taşıyan tek kişi Frankie Knuckles değildi. Chip E., Adonis, Larry Heard, Marshall Jefferson, Walter Gibbins ve Steve Hurley gibi diğer Chicago DJ'leri de sesin genişlemesinde etkili oldu. Teknoloji ilerledikçe ve ev müziğinin sesi yayıldıkça, türün hayranları çoğunlukla LGBT'den ve beyaz olmayan insanlardan çok daha geniş bir demografiyi içerecek şekilde büyüdü.


haouse müzik nasıl ortaya çıktı? house müzik tarihçesi
house music nasil ortaya çıktı

House , yüksek tempo tarzı, ortaya çıkan elektronik dans müziğiChicago , 1980'lerin başında ve uluslararası alanda yayıldı. Şikago kulüplerinde doğan ve ağırlıklı olarak siyahi ve Latin patronlara hitap eden house , 1970'lerin diskosunun senfonik süpürme ve soul diva vokallerini synthesizer güdümlü Eurodisco'nun soğuk fütürizmiyle birleştirdi. Frankie Knuckles ve Marshall Jefferson gibi DJ'lik yapımcıları tarafından icat edilen house, 1986'da Chicago plak şirketlerinden Trax ve DJ International'ın İngiliz pop listelerine girmesiyle Avrupa'ya ulaştı. 1988'de alt tür aradıasit evi , dansçılar müziğin psychedelic bas hatlarının yasadışı uyuşturucu ecstasy (MDMA veya 3,4-metilendioksimetamfetamin, bir halüsinojen ve uyarıcı) ile sinerjik bir şekilde hareket ettiğini keşfettiklerinde, İngiliz gençlik kültürü patlamasını katalize etti. 1990'da İngiliz sahnesi bölündü. Bacchanalian'ın acid house ruhunu takiben, bazı tercih edilen manik müzikler, yalnızca tek seferlik büyük övgüler için tasarlanmış (depolarda veya tarlalarda tüm gece partiler).


Diğerleri, garaj (adını New York City'nin Paradise Garage kulübünün adı verilen) denen, daha “olgun”, kulüp odaklı duygusal ev tarzını tercih ettiler . A Guy Called Gerald gibilerinin erken dönemlerde ortaya çıkan çabalarının ardından, Britanya da Chicago soundunun kendi mutasyonlarını üretmeye başladı. Leftfield'ın öncülüğünü yaptığı progresif ev adlı başka bir alt tür, stilin gey disko köklerini kesip çıkardı ve müziğe hipnotik bir kalite veren prodüksiyon tekniklerini keşfetti.


Bombastiktanıtımlar ve marşı andıran korolar, el çantası ve destansı ev olarak adlandırılan alt türleri karakterize etti.


NU-NRG (gey, sert çekirdek tarzı) ve teknoloji evi (soyut minimalist bir yaklaşım benimsedi) ortaya çıkan diğer önemli alt türlerdi.


Bu Avrupa versiyonlarına rağmen, house cognoscenti hala Amerika'nın liderliğine bakıyordu - Masters at Work, Armand Van Helden ve Deep Dish gibi auteur yapımcılarının gösterişli düzenlemeleri, daha yeni Chicago etiketlerinin azaltılmış şiddeti ve disko kesintileri Rölyef ve Cajual. Atlantik'in her iki yakasında da, alt türlerin sürekli çoğalması, house müziğin uyarlana bilirliğine, çekiciliğine ve görünüşte tükenmez yaratıcılığına tanıklık etti.




"New York'un dans müziğinin evrimine ilk büyük katkısı olan Disco, boogie'ye dönüşürken, yeni mutant türler - orkestra düzenlemeleri ve yeniden tasarlanmış ruh müzisyenlerinden ziyade, senkoplu davul makinesi ritimleri ve cesur sentezleyici hatlarının fütüristik parıltısına dayanan yeni mutant türler. - iz bırakmaya başlıyorlardı. "


Bu filizlenen yeni sesin merkezinde , dünyanın en ikonik erken dönem ev kulüplerinden biri olan Paradise Garage , son dönem efsanevi Larry Levan'ın başını çekiyordu . Rapor , onu takip eden Kenny Carpenter gibi Levan'ın bir dizi DJ / prodüktör çağdaşıyla konuşuyor .


Carpenter, "Sahip olduğumuz en büyük öğretmenlerden biri Larry Levan'dı" diyor. "Bu, Larry'nin ne yaptığını ve bu kulüplerde müziğin nasıl ses çıkardığını dinleyerek müzik üretmeyi gerçekten bu kadar çok kişi öğrendi - sadece Garaj'da değil, Çatı Katı'nda da."


Carpenter, parçanın ilerleyen bölümlerinde, "Müzik deneyimi az olan insanlar birdenbire kendi müziklerini yapmak istediklerine karar verdiler" diye ekliyor. Müzik geçmişleri olmasa bile synthesizer çalmak zorundaydılar. Bu kayıtları bu kadar seyrek yapan da buydu. "


Red Bull Music Academy, NYC dans pistlerinin şekillenmesine yardımcı olan ilk biçimlendirici kayıtlardan bazılarını araştırmaya devam ediyor, örneğin, Boyd Jarvis'in "The Music Got Me" adlı hikayesi, dahil olan farklı DJ'ler ve prodüktörlerden bazılarına hitap ediyor.


“Huzursuz ritmi, amansız synth bas hattı ve basamaklı melodisiyle, hem New York'ta hem de başka yerlerde olacakların bir işaretiydi. Geriye dönüp bakıldığında, ilk Chicago deneyleri rekor mağazalara ulaşmadan iki yıl önce piyasaya sürülmüş olsa da ev müziği gibi görünüyor. " House müzik günümüzde en çok dinlenen ve popüler müzik tarzlarından biri olmaya devam ediyor. Chicago'da sihirli yolculuğuna küçük bir dükkanda başlayan house müzik bugün milyonlarca insanın favori müzik tarzı haline gelmiş durumda.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page